Kaszka – Porridge – 5 elements cuisine

I know the porridge is difficult to picture. It is so boooring  but so HEALTHY! przepis po polsku: proporcje i ilości dowolne, zależnie od tego jaki danego tygodnia mamy nastrój ja zwykle daję na oko, ale to jest po 2,3 łyżki różnych rzeczy. wychodzi dosyć gęsta kasza. trzeba mieszać zwłaszcza na początku przy dosypywaniu kaszek […]

Read more
yerba always in the morning

yerba always in the morning I advise to buy the good yerba, loose, leaves, not express tea. Rosamonte red is a good kind of yerba. I put 5 tea spoons for one tea pot. I drink it the whole morning covering with this Pakistani natural-wooly-heater 🙂  

Read more
Slow life slow food

Slow life slow food Welcome BACK  to my blog about vege cooking… The blog is in Polish and English. Enjoy the recipes from mixed Polish vege not-vege 5 elements cuisine 🙂 THE BEST FOOD IS SLOOOOOOOOOOOW FOOD 🙂     I love eating so much. And I will EAT it RIGHT NOW! 🙂

Read more
Jasełka

Jasełka   nie udało się uciec grupie ds dekoracji w szkole, aktualnie produkuję więc anioły do jasełek na piątek. efekt jest taki, że mnie wzięło i zamiast przyjść do domu, zająć się dzieckiem i poskładać dwutygodniowe pranie rysowałam anioły a nawet zaczęłam myśleć gdzie w mój zapchany grafik wcisnąć lekcje rysunku bo jestem niedouczona. tzn […]

Read more
mazurki. Easter cakes

MAZURKI ciasto kruche, standard. ale masa na pierwszym mazurku była krówkowa (cukierki krówki ok 15 sztuk z mlekiem, na oko, zagotować, rozpuścić) a na drugim obrazku ambitniej — masa z mleka skondensowanego. tyle że gotowanie trwało wieki (ponad 2h) i już nie chciało mi się czekać aż się zrobi naprawdę dobrze. w smaku ok ale […]

Read more
beziki. bezy

bezy   To było moje pierwsze podejście do bezów. i udane. po prostu zostały dwa białka po robieniu ciasta na mazurka… obejrzałam przyznaję film instruktażowy, pierwszy z brzegu na utubie. pozytywnakuchnia i poszło: oto przepis, zmodyfikowany 2 białka ubić na najniższych obrotach mikserem z dodatkiem szczypty soli. ubić na sztywno. potem dodawać powoli szklankę cukru […]

Read more