Co zrobić z płatków maku?

Sok z płatków maku (i jednej stokrotki)? A może to syrop, tylko taki krótko gotowany z braku cierpliwości i chęci.

Otóż miałam ochotę coś zrobić z tych kwiatów. Są takie piękne, i jak piszą mają mnóstwo dobroczynnych substancji. Skoro robi się nalewki i dżemy, to czemu nie sok?
Więc zrobiłam.
Po prostu jak każdy inny sok – zagotowałam z wodą w odpowiednich proporcjach – po prostu więcej wody niż do syropu – miałam malutko płatków maku, więc syrop by wyszedł marny.
Potem odcedziłam płatki na sitku). W drugim garnku zagotowałam z cukrem, dużą ilością, tak by roztwór był nasycony 🙂 i dodałam plaster cytryny, dwa zielone kardamony i szczyptę mielonego kardamonu.
Sok miał piękny kolor i smakował niczego sobie 🙂
Będzie jednak na zimę, nie na teraz więc zawekowałam.

Tu przepis na dżem , bo początek to syrop 🙂
Z wody i cukru gotujemy syrop. Gorącym syropem zalewamy płatki maków i odstawiamy na całą noc pod przykryciem. Następnego dnia odcedzamy płatki i do powstałego bordowego syropu dodajemy pektynę oraz sok z cytryny. Całość zagotowujemy. gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na około 20 minut.  

źródło

W ziołolecznictwie płatki maku są stosowane łagodząco przy kaszlu oraz biegunkach. Napar może być też używany do higieny intymnej.

żródło