Szybki prosty Mazurek z masą z krówek – pięć przemian

Tuż przed Wielkanocą – piekę zwykle jeden mazurek i dekoruję jajka.
Dla zachowania tradycji.. bo barszcze i mięsa nie mają sensu – święta spędzamy u rodziców 🙂

Dziś byłam roztargniona – efekt = musiałam ratować ciasto dodatkową mąką razową bo innej już nie miałam
wyszedł więc taki przepis:

k – 200 g mąki pszennej jasnej
g – szczypta kurkumy
sł – 75g cukru pudru, 125g masła
siekamy masło, mieszamy
3 całe jajka (miały być żółtka ale mi się wbiły całe 🙁
o – szczypta imbiru i kardamonu w proszku
sn – szczypta soli
k – tyle mąki orkiszowej razowej ile trzeba żeby ciasto zaczęło być ciastem i nie kleiło się nadmiernie, by można je było wyrobić,
i rozwałkować na placek , a potem włożyć do formy

piec 180 – 200 stopni, ok 20 minut, ale naprawdę to tak żeby się zrobił upieczony na złoty kolor
a nie przypalił

potem nakładamy masę krówkową —
czyli ćwierć kilo ciągnących krówek z odrobiną mleka koziego – rozpuścić w garnku i zalać upieczone ciasto

ozdobić orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi, sezamem, rodzynkami