według PIĘCIU PRZEMIAN
Nie do końca zdrowy, bo jednak z półproduktów sklepowych – nawet w serkach waniliowych są niekorzystne dodatki przecież
ale … według pięciu przemian i bez cukru białego
no i w ogóle czy słodycze mogą być zdrowe??
jedzmy tylko od czasu do czasu
Przepis:
sł – ubijamy mikserem 6 średnich żółtek z 1/2 szklanki fruktozy, cukru trzcinowego albo ksylitolu
(białka oddzielamy wcześniej do innego garnka lub miski )
sł – dodajemy 750g serków waniliowych – miksujemy
sł – dodajemy rozpuszczone masło 1/4 klasycznej kostki
o – szczypta imbiru
sn – szczypta soli
k – kilka kropel cytryny, 3 czubate łyżki mąki pszennej albo lepiej jasnej orkiszowej
g – szczypta kurkumy
sł – dodajemy ubite (po opłukaniu i wysuszeniu łapek od miskera) białka z 1/2 szklanki cukru trzcinowego, ksylitolu lub fruktozy
MIESZAMY DELIKATNIE ALE DOKŁADNIE ŁYŻKĄ NIE MIKSEREM
wykładamy do okrągłej klasycznej tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
pieczemy 60 min na 190 stopni
jeśli piekarnik elektryczny to polecam bez termoobiegu bo za szybko się przypali, to delikatne ciasto ale proste do zrobienia
jak się zaczyna trochę przypalać, trochę zmniejszyć temp a np ostatnie 10min wyłączyć i zostawić w środku, po godzinie wyjąć
nie może być spalone ale też nie surowe
Cheesecake made from cream cheese with vanila flavour (serek homogenizowany)
sw – separate 6 egg yolks from whites
sw – mix with a mixer 6 egg yolks with 1/2 mug or glass of cane sugar, or fructose or ksylitol
sweet -add 750g of cream cheese and mix
sweet – add melted and cooled butter – 1/4 of butter square
spicy – a bit of ginger (tip of the knife)
salty – a bit of salt
sour – a few drops of lemon, 3 big spoons of white flour or better even – white spelt
bitter – a bit of turmeric powder
sweet – add the egg whites mixed with a mixed with 1/2 glass of cane sugar or ksylitol
mix delicately together with a SPOON NOT THE MIXER
put into a round classical form (first spread the butter and put some grounded bread crumbs for non sticking )
bake 60 min in 190 degrees Celsius
do not use the air flow (fan oven) – it s a delicate cake — however easy to do
it can burn before it is baked properly
put the cake in the middle of the oven
ENJOY 🙂