Gulasz z piersi indyka i wieprzowego bez kości pięć przemian
robimy marynatę do mięsa –
sł – łyżeczka mąki ziemniaczanej
o – łyżeczka imbiru
sn – łyżeczka soli i łyżeczka wegety czy warzywka
o – indyka kroimy w kostkę
sn – wieprzowe kroimy w kostkę
nie robimy sobie nadmiernego problemu dlatego wrzucamy razem oba rodzaje mięs i mieszamy w zalewie i odstawiamy
………..
sł – podsmażamy na oleju jedną czerwoną paprykę i jedną marchewkę pokrojowe w male kawałki / plasterki
przerzucamy do żaroodpornego naczynia na drugim palniku albo do garnka czy głębokiej patelni
o – podsmażamy cebulę (2) na tamtej patelni gdzie była papryka, dodajemy ok 3,4 wyciśniętych lub drobno pokrojonych ząbków czosnku (o)
przekładamy do drugiego garnka do papryki który jest na małym gazie
patelnia idzie w odstawkę
w garnku
o- łyżeczka imbiru w proszku , łyżeczkę kolendry w proszku, pół łyż. cayenne, mięso z całą marynatą
sn – trochę soli, pół puszki czerwonej fasolki z zalewą
k – kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
g – wrzątek do poziomu zakrycia mięsa w garnku
, pół życzeki kurkumy
dusimy do miękkości mięsa
sł – łyżeczka kminku mielonego
sł- zagęszczamy mąką ziemniaczaną (1 łyżka rozpuszczona w pół szklance zimnej wody)
o – pieprz
częśc zjadamy na obiad weekendowy – częśc idzie do wekowania 🙂