Racuchy z jabłkami

Składniki:

*
1 i 1/2 szklanki mąki
*
2 dag drożdży
*
szklanka mleka
*
8 łyżek cukru pudru
*
2 jajka
*
jabłka pokrojone w drobne cząstki
*
olej do smażenia
*
cukier puder i cynamon do posypania

Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, mąki i 1/3 szklanki mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn oraz resztę mleka, wbić jajka, wsypać cukier. Wyrobić ciasto łyżką- do konsystencji gęstej śmietany .
Do ciasta dodać pokrojone jabłka, wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. albo bez cynamonu…

podawać z konfiturami własnej roboty 🙂