Konfitury z dyni i moreli pięć przemian
Oto przepis na konfitury z dyni/moreli według pięciu przemian 🙂
składniki:
– dynia jakakolwiek, żółta, pomarańczowa, może być nawet hokkaido.
– morele
– cynamon
– gałka muszkatołowa
– imbir w proszku albo chilli
– kurkuma
– cukier trzcinowy
– cytryna
– pieprz czarny
– sól
Wszystkie składniki, które ja stosuję sa bio, czyli bez chemii, od znajomych z ogrodu, a przyprawy są z Podlasia 🙂
procedura:
Kroimy na małe kawałki – ok 2,3 cm , dynię ,
Usuwamy pestki z moreli , dzieląc na połówki
smak słodki — wrzucamy owoce do dużego gara, mozna na dno nalać odrobinę wody, Jak się trochę poddusi i zmiękną owoce, dodajemy szczyptę, albo do smaku – cynamonu
smak ostry – dodajemy szczyptę imbiru lub chilli, gałki muszkatołowej
smak słony – szczypta soli jakiejś dobrej , np kłodawskiej
smak kwaśny – odrobina soky z cytryny – wcisnąć po prostu kilka kropel
smak gorzki – szczypta kurkumy
smak słodki – cukier trzcinowy (1/2 ilości owoców, albo do smaku – klasycznie tak jak się robi konfitury… Można wtedy dodać też trochę żelatyny. Ja wsypuję „na oko” , jedną łyżeczkę na wielki gar konfitur
smak ostry – odrobina pieprzu czarnego